Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Μια Ιστορική άποψη για την Αρχαία Κήρινθο

                      

Οι πρώτοι Ἐλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν διάφορους οικισμούς, κάποιοι από τους οποίους έχουν έρθει στην επιφάνεια μέσω των σύγχρονων αρχαιολογικών ανασκαφών. Πιο γνωστοί είναι οι Πρωτοελλαδικοί οικισμοί στο Λευκαντί και στην Μάνικα, που χρονολογούνται στην Πρωτοελλαδική ΙΙα περίοδο (2700-2500 π.Χ.).
Ωστόσο, μέσω της ιστορικής Γλωσσολογίας, αντιλαμβανόμαστε ότι στην Εύβοια πρέπει να υπήρχαν και άλλες Πρωτοελλαδικές θέσεις, όπως η Κήρινθος και γενικά τα τοπωνύμια που έχουν κατάληξη -νθος (π.χ. Αμάρυνθος). Αυτά τα τοπωνύμια πολλοί Γλωσσολόγοι και Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι δεν προέρχονται από την ελληνική γλώσσα, αλλά από την λουβική της Μικράς Ασίας.
Προσωπική μας άποψη είναι ότι οι καταλήξεις σε -νθος δεν είναι γλωσσικά δάνεια από την λουβική γλώσσα, αλλά συνυπάρχουν παράλληλα και στην πρωτοελλαδική γλώσσα και στις μικρασιατικές γλώσσες (λουβική, χεττιτική και παλαϊκή).
Η ελληνική μυθολογία έχει πλήθος από αναφορές σε πρόσωπα που ανήκαν στο φύλο των Ταρσών, δηλαδή των Ελλήνων που μιλούσαν την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, όπως ο ήρωας Κόρινθος, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη πόλη. Προφανώς, κάτι παρόμοιο θα έγινε και στην Εύβοια, όπου κάποιος άνδρας με όνομα Κήρινθος θα ήταν ο πρώτος οικιστής της περιοχής.
Μετά την μυκηναϊκή εποχή, καθώς οι Δωριείς κυριάρχησαν σε πολλά μέρη της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, επέβαλαν την δική τους, την δωρική διάλεκτο, με αποτέλεσμα η ταρσική (αρκαδοκυπριακή) διάλεκτος να επιβιώσει μόνο στην Αρκαδία και στην Κύπρο. Στην Εύβοια, αντίστοιχα, κυριάρχησε η ιωνική διάλεκτος, η οποία ίσως να συνυπήρχε στο νησί με την ταρσική διάλεκτο, κυρίως στην νότια Εύβοια, που γειτονεύει με την Αττική, όπου κυριαρχούσε η ιωνική (αττική) διάλεκτος.


Διονύσιος Κατσούλης . Ιστορικός - Αρχαιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια Ιστορική άποψη για την Αρχαία Κήρινθο

                       Οι πρώτοι Ἐλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν διάφορους οικισμούς, κάποιοι από τους οποίους έ...